Ana Sayfa 8. Sınıf Ders Ve Çalışma Kitapları 8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 135, 136, 137,...

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 135, 136, 137, 138

241
0
Paylaş

2017-2018 eğitim öğretim  yılında 8. sınıflarda okutulan derslerden olan Türkçe dersi ders kitabı talim terbiye kurumu tarafından belirlenen öğrenci kazanımları baz alınarak dörtel yayınları tarafından ustaca hazırlanmıştır. Türkçe ders kitabı  içerisinde yer alan konuya hazırlık ve çalışma kitabı içerisinde yer alan çalışma soruları hedef  kazanımlara uygun olarak hazırlanmıştır. Bu yazımızda 8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı 5. Tema Duygular Sayfa 135, 136, 137, 138 Tema Sonu Ölçme ve Değerlendirme soru ve Cevaplarına ulaşabilirsiniz.

ÖNEMLİ HATIRLATMA

Sitemizde yayınlanan çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 135 Soru Ve Cevabı

A. 1, 2, 3, 4 ve 5. soruları aşağıdaki şiire göre cevaplayınız.

1. Sizce şair nasıl bir duygu içindedir? Yazınız.

Şair mutlu ve heyecanlıdır. Havanın güzel olması ve annesinden mektup alması şaire özlem, heyecan, mutluluk, sevinç ve hayata olumlu bakma gibi duygular yaşatmaktadır.

2. Şair, şiirde ne tür hayallere yer veriyor? Açıklayınız.

Şair şiirde doğa ve yaşam ile ilgili hayallere yer vermektedir. Kendini memleketinde hissetmek, kuşların sesleri, gökyüzünün güzelliği, çocukların oyun oynaması etrafında hayaller kurmaktadır.

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 136 Soru Ve Cevabı

3. Şairi sevindiren olay aşağıdakilerden hangisidir? İşaretleyiniz.

Yaşadıkları ve aldığı mektup sonrasında kendini memlekette hissetmesidir. (X)

4. Şiiri okuduğunuzda kendinizi nasıl bir duygu içinde hissediyorsunuz? Niçin?

Hissettiğiniz duygulara göre bu soruyu siz cevaplayınız.

5. Şiirin içeriğine yönelik bir soru da siz yazıp cevaplayınız.

SORU: Şair hangi olaydan sonra kendini memlekette hissediyor?
CEVAP: Annesinden mektup aldıktan sonra şair kendini memlekette gibi hissetmektedir.

B. Aşağıdaki cümlelerin bazı yerlerinde noktalama işaretleri yanlış kullanılmıştır. Noktalama işaretleri doğru olan cümlelerin başına D, yanlış olanların başına Y yazınız.

(D)
(Y)
(Y)
(D)
(Y)
(D)
(D)

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 137 Soru Ve Cevabı

Aşağıdaki cümlelerle cümlelerin sınıflandırmaya yönelik özelliklerini eşleştiriniz.

Fiil cümlesi – İsim cümlesi – Devrik cümle – Kurallı cümle – Basit cümle

Burada sevmeye başladığım üç şey var.

Derste yanlışını çıkardığım zaman hem utanır hem kızar.

Menevşeler ölecekti neredeyse.

Oğlan da kız da bizi koyup gittiler, ev bark kurdular.

Çiçekçi “Sana öyle gelmiş beyim.” dedi.

CÜMLELER:

1- Burada sevmeye başladığım üç şey var.
2- Derste yanlışını çıkardığım zaman hem utanır hem kızar.
3- Menevşeler ölecekti neredeyse.
4- Oğlan da kız da bizi koyup gittiler, ev bark kurdular.
5- Çiçekçi “Sana öyle gelmiş beyim.” dedi.

ÖZELLİKLER:

Fiil Cümlesi: 2, 3, 4, 5
İsim Cümlesi: 1
Devrik Cümle: 3
Kurallı Cümle: 1, 2, 4, 5
Basit Cümle: 3

CAHİT SITKI’DAN MEKTUP
Muhterem Babacığım ve Anneciğim,
Oğlunuzu teselli konusunda gösterdiğiniz özen, gösterdiğiniz deliller bana anlattı ki yüksek ve asil kalpli anne ve babaya sahip olmak da başlı başına bir mutluluktur.
Karakterinin hayranı olduğum aziz ve biricik babacığım, nasıl ki Gazi’nin Nutku Türk gençliğine düstur (genel kural) oldu, sizin de: “Ben senden pek büyük şeyler ümit ediyorum… Bu ümitlerimin boşa çıkmamasına gayret et. Hayatta her şeye gül, neşeli ol, insan ol…” sözleriniz, içimde doğan yeni çocuğa, yeni gence hayat alfabesi, mücadelede başarı, dünyada mutluluk kuralı olacaktır.
Cahit Sıtkı TARANCI

Aşağıdaki dört soruyu yukarıdaki parçaya göre cevaplayınız.

1. Mektubun yazılış amacı nedir?
Cevap: D) 

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 138 Soru Ve Cevabı

2. Yazarı mutlu eden nedir?
Cevap: C) 

3. Yazarın genel kural olarak örnek aldığı nedir?
Cevap: A) 

4. Aşağıdakilerin hangisi yazarın söylediği bir sözdür?
Cevap: A) 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin fiili; öznesine göre etken, nesnesine göre geçişlidir?
Cevap: C)

6. “Hayatta her şeye gül, neşeli ol, insan ol…” cümlesi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez.
Cevap: D) 

7. Aşağıdakilerden hangisi yükleminin türüne göre farklı bir cümledir?
Cevap: A)

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yapı yönünden farklıdır?

Cevap: C) 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya yazınız