2017 2018 eğitim öğretim yılında kullanılan ders ve çalışma kitaplarında yer alan soru ve etkinlikleri öğretmenleriniz konuları öğrenmeniz ve tekrar etmeniz amacı ile ödev olarak vermektedir. Yalnız Öğretmenlerinizin yapmış olduğunuz ödevlerin doğruluklarını kontrol etmek için çok vakti olmamaktadır. Bu amaçla 4. sınıf Fen bilimleri dersi ders ve çalışma kitabı cevaplarını, ödevlerinizi karşılaştırmanız amacı ile hazırladık. Unutmayın Bu erkinlik sizin yapmış olduğunuz ödevlerinizi karşılaştırmanız için hazırlanmıştır.
ÖNEMLİ HATIRLATMA
Sitemizde yayınlanan çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz
4. Sınıf Fenbil Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54, 55, 57, 58
4. Sınıf Fenbil Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54
Annesinin dikiş malzemelerini çıkaran Seda, onlarla oyun oynamaya başladı. Toplu iğnelerin bir nesne etrafında toplandığını görünce nesneyi toplu iğnelerden dikkatlice ayırdı. Eline aldığı nesneyi incelemeye başladı. Toplu iğnelerin bu nesneye neden yapıştığını merak ederken dikiş kutusunda elindeki nesneye benzer bir varlık daha gördü. Elindeki nesneleri farklı şekillerde birbirine tuttuğunda nesnelerin birbirlerini çektiğini ya da ittiğini gözlemledi. Seda, elindeki nesnelerle oynamaya karar verdi ve bu nesneyi kalem, ataş, toplu iğne, silgi, raptiye gibi eşyalara yaklaştırmaya başladı.
Seda’nın dikiş kutusunda bulduğu nesnenin adı ne olabilir? Seda, masadaki eşyalara elindeki nesneyi yaklaştırdığında eşyalarda nasıl bir değişiklik gözlemlenebilir? Arkadaşlarımızla tartışalım.
Seda’nın dikiş kutusunda bulduğu nesne mıknatıs olabilir. Seda, masadaki eşyalara elindeki nesneyi yaklaştırdığında nesneye yaklaşıyordur.
4. Sınıf Fenbil Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55
Bazı maddeler, demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliğine sahiptir. Bu maddelere mıknatıs denir. Mıknatıslar kullanım alanlarına göre farklı şekil ve büyüklükte yapılır. Peki, mıknatıs hangi eşyaları çekebilir? İki mıknatısın birbiriyle etkileşimi nasıldır? Aşağıdaki etkinlik yardımıyla bu sorularımıza cevaplar arayalım.
• Mıknatıs hangi cisimleri çekti? Neden?
Çivi, ataş, toplu iğne ve raptiye
• Mıknatısların hangi durumlarda birbirini çektiğini, hangi durumlarda birbirini ittiğini açıklayalım.
4. Sınıf Fenbil Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 57
Mıknatıslar, bazı elektronik donanımlı araçları etkiler, onların bozulmasına neden olur. Bu nedenle, bankamatik ve telefon kartları, CD, bilgisayar disketi gibi araçları mıknatısa yaklaştırmamak gerekir.
Mıknatısların günlük kullanım alanlarını araştırınız. Araştırma sonuçlarınızı resimlerle destekleyerek bir poster hazırlayınız. Posterinizi arkadaşlarınıza sununuz.
Pusulalarda, buzdolabı kapaklarında, kapı zillerinde, hoparlör ve mikrofonlarda kullanılır.
4. Sınıf Fenbil Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 58
Öğrenmeden Geçmeyelim