içinde

8. Sınıf Öğün Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135, 136, 141, 142

2017 -2018 eğitim öğretim yıllında milli eğitim bakanlığına bağlı devlet ve özel okullarda okutulmak için hazırlanan ders kitapları önceden belirlenen öğrenci kazanımlarına göre hazırlanmaktadırlar. 8. Sınıflar için hazırlanan 8. Sınıf Öğün Yayınları Fen Bilimleri Dersi Ders kitabı da bu Kazanımlar doğrultusunda öğrenci kazanımları baz alınarak ustaca hazırlanmıştır. Bu Yazımızda 5. Ünite Madde Döngüleri Sayfa 135, 136, 141, 142 Değerlendirme Çalışmaları Soru ve Cevaplarına ulaşabilirsiniz.
ÖNEMLİ!!!

Sitemizde yayınlanan çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Öğün Yayınları Ders Kitabı Sayfa 135 Soru Ve Cevabı

Yukarıdaki resmi inceleyiniz. Bu resimde anlatılmak istenenin ne olduğu konusunda, sınıfınızda arkadaşlarınızla tartışınız. Madde döngüsü denilince ne anlıyorsunuz? Madde döngüsünün canlılar ve doğa için önemi nedir? Doğada madde döngüsü olmasaydı ne gibi olumsuzluklar ortaya çıkabilirdi?

Dünya üzerinde su döngüsü olmasaydı canlıların yaşama olanakları ortadan kalkardı. Örneğin;dünya üzerine ortalama olarak yılda 1000 mm yağış düşmektedir.

Ozon tabakasının yararları nelerdir? Ozon tabakasının delinmesinin ne gibi sakıncaları vardır? Ozon tabakasının korunması için neler yapabilirsiniz?

  • İnsan sağlığına zararları: Ozon tabakasının delinmesi sonucunda UV ışınlara maruz kalan cildinizde güneş yanıkları, cilt kanseri ve erken yaşlanma gibi etkiler görülebilir. UV ışınlar lens, kornea, retina gibi gözün çeşitli bölgelerine zarar verebilir ve katarakt, körlük ve benzeri göz hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. Katarakt körlüğün başlıca sebeplerinden birisidir ve her yıl ozon tabakasının incelmesi sonucu %10 artış göstermektedir. Aynı zamanda daha fazla UV ışına maruz kalmanız bağışıklık sisteminiz üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilmektedir.
  • Doğal ekosistemlere zararları: UV ışınlarına karşı korumasız kalan bitkilerin büyüme hızlarında, fotosentezlerinde ve çiçeklenmelerinde azalma meydana gelmektedir. Bunların arasında buğday, pirinç, arpa, yulaf, mısır, soya fasulyesi, bezelye, domates, salatalık, karnabahar, brokoli ve havuç bu durumdan en çok etkilenen ve tüketimine ihtiyaç duyduğumu bitkiler arasında yer almaktadır.
  • Deniz yaşamına zararları: Özellikle, okyanusların yüzey tabakasında yaşayan minik organizmalar olan planktonlar UV ışınlarından yüksek ölçüde etkilenmektedirler. Planktonlar sucul beslenme zincirinin en önemli adımı olarak bilinmektedirler. Yok olduklarında deniz biyolojik çeşitliliğinin de bitmesine neden olabilmesi ozon tabakasının delinmesinin zararları arasında yer almaktadır.

Doğadaki tüm canlılar solunum yaptıklarında oksijen kullanır. Buna rağmen doğadaki oksijen tükenmemektedir. Sizce bunun sebebi nedir?

8. Sınıf Fen Bilimleri Öğün Yayınları Ders Kitabı Sayfa 136 Soru Ve Cevabı

Her gün evinizde tonlarca su tüketirsiniz. Yüzyıllardır Dünya’da, sizin gibi, günde tonlarca su tüketen insanlar yaşadı. Ancak su henüz tükenmedi. Sizce bunun sebebi ne olabilir?

Yemek tenceresinin kapağını açtığınızda tencere kapağında bir miktar su biriktiğini görmüşsünüzdür. Bu suyun nasıl biriktiğini sınıfınızda, arkadaşlarınızla tartışınız.

8. Sınıf Fen Bilimleri Öğün Yayınları Ders Kitabı Sayfa 141 Soru Ve Cevabı

Etkinlik Soruları
1. Küçük kâsede biriken suyu içebilir misiniz?

2. Deneyde yaptıklarınız doğada nasıl gelişmektedir?

3. Deneyde kullandığınız malzemelerin doğadaki karşılıkları nelerdir?

4. Su döngüsü olmasa idi canlılar bundan nasıl etkilenirdi?

Doğada azot döngüsü düzenli bir şekilde sürmektedir. Bu döngüdeki en önemli kayıplardan biri, yer altı suları ve akarsularla taşınan nitrat tuzlarının çökelti oluşturmasıdır. Çökelen azot döngüden uzaklaşır. İnsan etkisiyle azot çevrimi iki yoldan engellenir. Birincisi kimyasal gübre elde etmek amacıyla havadaki serbest azotun yapay yollarla tutulup azotlu gübreler üretilmesidir. Toprağa gübre olarak verilen bu azot bileşikleri su ile taşınarak döngü dışında kalır. İkincisi ise fosil yakıtlardan çıkan azot oksitlerin yağmurla asit yağmuru oluşturmasıdır. Asit yağmurlarının canlı ve cansız varlıklara olan etkilerinin neler olduğunu sınıfınızda arkadaşlarınızla tartışınız.

8. Sınıf Fen Bilimleri Öğün Yayınları Ders Kitabı Sayfa 142 Soru Ve Cevabı

SUNUM
Ozon tabakasının seyrelme nedenlerini ve bunun canlılar üzerindeki olası etkilerini araştırınız. Ozon tabakasının seyrelmesini önlemek için neler yapılabileceğini bir sunum yaparak sınıfınızda arkadaşlarınıza açıklayınız (254. sayfadaki “Sunum Yönergesi”ne bakınız.).

Yapılan araştırmalara göre ozon tabakasında incelmenin %1 artması Dünya’ya gelen zararlı ultroviyole ışınların %2 oranında artmasına neden olmaktadır.
İnsan Sağlığı Üzerinde Etkileri
1.Deri Kanseri, bu hastalığa yakalanmanın en büyük nedeni çok fazla güneş ışınlarına maruz kalmaktır.Melonama adı verilen ben kanseride ozon tabakası incelmesi ile UV ışınlarına maruz kalmaktan ortaya çıkmaktadır.Deri kanseri tüm cilt tipleri için UVB radyosyonuna maruz kalmakla artmaktadır.
2.Katarakt, uzun süreli güneş ışınlarına maruz kalmanın sonucu görmeyi azaltan sürekli körlüğün başlıca nedeni olan gözbebeklerini örten bir göz rahatsızlığıdır.Bu göz hastalığı birçok nedenle oluşsa da yapılan deneylere göre artan UV ışınları ile bu rahatsızlıkta artmıştır.
3.Bağışıklık Sistemi, Ultroviyole ışınlarına maruz kalmak insanların bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır.Bu da insan vücudunu sıtma gibi enfeksiyon hastalıklarına karşı çok daha hassas hale getirmektedir.

Ne düşünüyorsun?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8. Sınıf Öğün Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128,130

8. Sınıf Öğün Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144, 147, 149, 150