Sayfa 128,130 Değerlendirme Çalışmaları Soru ve Cevaplarına ulaşabilirsiniz.
Sitemizde yayınlanan çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.
8. Sınıf Fen Bilimleri Öğün Yayınları Ders Kitabı Sayfa 128 Soru Ve Cevabı
Yukarıdaki resimde gördüğünüz canlılar nasıl beslenmektedir?
Birbirleri ile beslenmektedirler. Bu olaya besin zinciri denmektedir.
Bu resimdeki oklar neyi anlatıyor? Canlılar enerjilerini nereden karşılar? Resimde gördüğünüz çekirge yok olursa diğer canlılar ve doğa bundan nasıl etkilenir? Yukarıdaki resimden yola çıkarak ne kadar besin zinciri oluşturabilirsiniz? Oluşturduğunuz besin zincirlerindeki ilk halkada hangi canlı vardır?
8. Sınıf Fen Bilimleri Öğün Yayınları Ders Kitabı Sayfa 130 Soru Ve Cevabı
Bir besin zincirinin ilk halkasının bitkiler olduğunu öğrendiniz. Bitkiler neden fotosentez yapar? Fotosentez için bitkiler nelere ihtiyaç duyar ve bu olay sonucunda hangi ürünler oluşur?
Bitkiler ürettikleri besinlerden enerji elde eder ancak bu besinlerin hepsini kullanamaz. Bitkiler fazla gelen besinleri besin deposu olan meyve, yaprak, kök gibi organlarında depo eder. Örneğin mısır bitkisi fotosentezle besin ve oksijen üretir. Ürettiği oksijeni havaya verirken besinlerin bir kısmını kendisine enerji sağlamak için kullanır. Ürettiği besinlerin fazlasını da mısır koçanında bulunan tanelerde nişasta denilen bir tür karbonhidrata dönüştürerek depolar.
Sizler de bu mısırı un, mısır nişastası ya da haşlanmış taze mısır olarak tüketirsiniz.
Fotosentez, bitkilerin kendi besinini kendileri üretmesi demektir. Fotosentez, güneş ışığı sayesinde meydana gelir. Bitkiler normal solunum da yaparlar. Bitkiler akşamları normal bir şekilde karbondioksit üretirler. Oksijen tüketimine katılırlar. Bitkilerin gündüzleri besinlerini üretmesi gerçekleşir.
Fotosentez için bir bitki su, karbondioksit ve güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bunlar klorofil ile birleştiğinde açığa besin denen şeker yapısı ve oksijen çıkar. Oksijen, oksijenli solunum yapan canlılar tarafından tüketilir. Besin ise bitkinin besini olarak tüketilmektedir. Fotosentez canlılığın devam etmesini sağlar. Bütün canlılar için gereklidir. Çünkü oksijen üretimini meydana getirir. Böylece canlıların ortak özelliği olan solunum gerçekleşir.