8. Sınıf Top Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Çalışma Kitabı(14,15,16,17)
Sayfa 14
Kişilik Özellikleri ve Mustafa Kemal
- Liderlik
- Ümitsizlige yer vermemek
- Ileri görüşlülük
- Idealist olmak
- Teskilatçılık
- Çok yönlülük
İnkılapçılık
Sayfa 15
Çeşitli Yönleriyle Mustafa Kemalle Mustafa Kemal
- Devrin ötesinde modern bir eğitim almıştır. Bununla birlikte tarihe olan ilgisini yaşadığı dönem ile kıyaslayabilecek zekaya sahip ve ileri görüşlülüğü sayesinde vatanını içinde bulunduğu zor durumdan kurtarmaya karar vermiş ve öğrenci iken ülkenin kurtuluş yollarını düşünmeye başlamıştır.
- Gerek Askeri idadisinde iken gerekse harp okulunda almış olduğu dersler ve deneyimleri çok boyutlu düşüne bilme özelliğine sahip olmuş ve gerek katılmış olduğu savaşlarda gerekse yapmış olduğu inkılaplarda bu özelliği sayesinde Başarılı olmuştur.
- Trablusgarp savaşı sırsında Mustafa Kemal, Liderlik özelliğinin yanında, Örgütleyicilik, Teşkilatçılık, ve hitabet yeteneğini kullanmıştır.
Sayfa 16
Selanik:
Mustafa Kemal’in yenilikçi olması,farklı yaşam tarzlarını öğrenmesi,kendini geliştirmesi ve değişik kültürleri tanımasında etkili olmuştur.
Manastır:
Mustafa Kemal ATATÜRK manastır’da tarihe ilgi duymuş. Milliyetçilik ve Vatanseverlik duyguları pekişmiştir.Fikri altyapısı burada oluşmuş ülke sorunlarına ilgi duymuştur.
İstanbul:
Harp okulu ve akademisinde arkadaşlarıyla birlikte gazeteler çıkarmış konferanslar düzenlemişlerdir. Burada okuduğu eserler sayesinde akıl ve bilimi esas alan gerçekçi bir fikir yapısı ortaya çıktı. Arkadaşlarıyla dergi ve gazete çıkartıp konferanslara katılması LİDERLİK özelliklerinin geliştiğini gösterir.
Sofya:
Balkanların ekonomik, politik ve sosyal ortamında bütün azınlıkları, dış güçleri, bunların emellerini ve çeşitli dinleri tanımış; bu büyük karışıklık ortamında kendini yetiştirmişti. Mustafa Kemal ASKERİ ATEŞE olarak görevlendirildiği bu şehirde ilk kez Avrupa şehirlerindeki toplum hayatının inceliklerini öğrenme fırsatı buldu.
Sayfa 17
Selanik Atatürk’ün doğduğu müze evde yatak odası: (Yatak odası) Atatürk Müzesi haline getirilmiştir. Vitrinlerde Atatürk’ün kullandığı elbiseler ve şahsi eşyaları görülür. Atatürk’ün hayatına ait fotoğraflarla, okul çağlarına ait belgeler sıralanmış, bir de küçük Atatürk kitaplığı kurulmuştur. Yatak odasının bitişiğinde tahta parmaklıklı bir teras mevcuttur.
Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi: Uşak İli Merkez Bozkurt Mahallesi, Hisarkapı Uluyolu’nda bulunan Atatürk ve Etnografya Müzesi’ne ait bina 1890’lı yıllarda yapılmıştır.
Kaftancızadeler olarak bilinen Uşak’ın ileri gelen ailelerinden birisine ait yapı Kurtuluş Savaşı’nda karargâh binası olarak kullanılmıştır.
Atatürk, Yunan Ordusu Başkomutanı Trikopis’i bu binada karşılamış, Başkomutan Trikopis’in silah ve kılıcını kurmayları İsmet Paşa (İsmet İnönü), Halit Akmansu, (Dadaylı Halit), Asım Paşa (Asım Gündüz) ile birlikte teslim almıştır. Başkomutan Trikopis esir olmasına rağmen, Atatürk tarafından Türk misafirperverliği ile karşılanmıştır.
1970’li yılların ortalarında kamulaştırılan yapı 1 Eylül 1978 yılında Atatürk ve Etnografya Müzesi olarak açılmıştır.
2 katlı ahşap yapının giriş katında yöresel, etnografik malzemeler, tarihi Uşak halıları ve Eşme kilimleri, eski silahlar giysiler ve diğer eserler sergilenmektedir.
Üst kat ise tamamı Atatürk Müzesi olarak düzenlenmiştir. O dönemden kalma aynalar, sehpalar, koltuklar, Atatürk’e ait yatak odası ve yine Atatürk’e ait giysiler bulunmaktadır.
Çankaya Müze Köşkünde Atatürk Kütüphanesi: Atatürk’ün Çankaya sırtlarında gezerken buraları çok beğenmiştir. Bu köşkü Ankaralılar Bulgur Tevfik’ten satın alarak Atatürk’e armağan etmişlerdir. Adına da Ordu Köşkü denilmiştir. Bu büyük bağ evi ilk yıllarda Atatürk’ün yanındaki personele yetmediğinden personel çadırlarda kalırdı. Evin ışığı da eski bir kamyondan sökülen motorla sağlanırdı. Atatürk’ün Latife Hanım’la evlendiği 1923 yılında Mimar Vedat tarafından köşkte yapılan bazı değişikliklerle bu şeklini almıştır. Atatürk 1922-1932 yılları arasında bu köşkte oturmuştur. 1950 yılında içerisindeki Atatürk’e ait eşyalarıyla birlikte müze haline getirilmiştir. ıki katlı taş bir binadır.