Sayfa 30
Hazırlık Soruları
1- Heyecanlandığınızda, sinirlendiğinizde ve seslendiğinizde vücudumuzda meydana gelen değişiklikler nelerdir?
Nabız Hızlanır
Gözde Pupillalar Genişler
Muhakeme Yeteneği Azalır
Kan Dolaşımı Hızlanır
Kandaki Glikoz Oranı Artar
Beynin Çalışma Şekli Değişir
2- Sinir sistemi dendiğinde aklınıza gelenler nelerdir?
yüksek yapılı organizmalarda, organizmanın yaşadığı ortama uymasını, çeşitli organların işbirliği içinde çalışmasını sağlayan, sinir gözeleri, sinirler ve sinir merkezinden oluşan sistem.
3- Beyinciğin görevi ile alkol ve uyuşturucunun insan vücuduna olumsuz etkileri arasında nasıl bir ilişki vardır?
Beyincik sinir sisteminde denge unsuru oluşturan kilit organdır. Beyincik bu görevi yaparken tek başına yapmamaktadır. Kulakta bulunan salyangoz yapısıyla beraber çalışmaktadır. Dolayısı ile alkol ise bu yapayı zarar verdiğinden insanların denge unsuru kaybolmaktadır.
4- Korkma ve sevinme durumlarında vücudumuzda meydana gelen değişikler nelerdir?
Vücudun yapabildikleri ise insanı şaşırtır. Önce irkilir, göz kapakları açılır kapanır, baş öne eğilir. Omuzların dış kenarları kasılır. Gövdenin tamamı öne doğru eğilirken, karın düzleşir ve dizler bükülür. İrkilmeden sonra sıra renge gelir. Burun beyazlaşır. Aynı zamanda yüzde beyazlaşır. Bunu soğuk ter izler. Kalp atışı hızlanır, ağız kurur, panikleyen beyin ne olduğunu yavaş yavaşkaydetmeye başlar. Görüntü belleğe yerleşir. Birkaç şansız insan için sonuç ölümcül olur. İlkel korku sistemi adı verilen bu bilinçsiz tepki vücudun tehlike alarmıdır. İnsanın daha ne olduğunu anlamadan eğilmesini, atlamasını veya donup kalmasını sağlar.
Tehlike durumlarında adrenalinin en önemli etkisi de kaslar üzerinde oluyor. Normal zamanlardan çok daha fazla kasılan kaslar aşırı birr kuvvet kazanıyor.
5- Şeker hastalığının nedenleri nedir?
Tip I diyabetin bilinen nedeniDiyabetin bu türü, genellikle çocukluk zamanında başlamaktadır. Pankreasın insülin yapmayı durdurması ile oluşan tip bir diyabet, tüm yaşam boyu sürmektedir. Tip 1 diyabete neden olan başlıca faktörler şunlardır;
Aile geçmişi: Eğer yakınlarınızda, annede, babada ve kardeşlerde diyabet hastalığı varsa, bir sağlık kontrolünden geçmeniz gerekmektedir. Sadece basit bir kan tahlili ile bu hastalık teşhis edilebilmektedir.
Pankreas hastalıkları: Bu gibi hastalıklar, insülin yapılanmasını yavaşlatmaktadır.
Enfeksiyon ve hastalıklar: Bazı enfeksiyon ve hastalıklar, çoğunluğu nadir olarak, pankreasın zarar görmesine neden olabilmektedir.
Tip II diyabette ise aşırı kilo ve irsiyet en başta gelen etkenlerdir.
Tip 2 diyabet genellikle yetişkinleri etkilemektedir fakat yaşamın herhangi bir döneminde de ortaya çıkabilmektedir. Tip 2 diyabet en yaygın diyabet türüdür. Buna göre, tip 2 diyabete neden olan başlıca faktörler şu şekildedir;
Obezite ya da aşırı kilo: Araştırmalar, obezite veya aşırı kilonun tip 2 diyabet oluşumunda başrol oynadığını göstermektedir.
Bozulmuş glikoz toleransı: Gizli şeker hastalığı bu durumun daha hafif bir formudur. Bu sorun, ileride tip 2 diyabet oluşması riskini artırmaktadır. Basit bir kan tahlili yardımı ile bozulmuş glikoz toleransını anlamak mümkündür.
İnsülin direnci: Hücrelerin insüline karşı direnç göstermesi ile başlayan tip 2 diyabette; pankreas, vücudun insülin ihtiyacını karşılayabilmek için ekstradan çalışmak durumunda kalmaktadır.
Etnik köken: Diyabet türleri genellikle, İspanyol/Latin Amerikan, Afrikan-Amerikan, Amerika yerlileri, Asya-Amerikan, Pasifik Adaları ve Alaska yerlilerinde gözlenmektedir.
Yüksek tansiyon: Bunun anlamı, büyük tansiyonun 140 ve küçük tansiyonun 90 değerinde olmasıdır.