Sayfa 14
1- Gün boyu aç kaldığımızda vücudumuzda meydana gelebilecek değişiklikler nelerdir?
Gün boyu aç kaldığımızda vücudumuz halsiz ve güçsüz olabilir. Ayrıca, baş ağrısı, titreme, tansiyonun düşmesi gibi bazı değişimler meydana gelebilir. Bunun haricinde açlık durumunda kandaki şeker düşünce böbrek üstü bezinden adrenalin hormonu, arkasından pankreas bezinden glukagon isimli hormon salgılanmaktadır.
2- Besinler çiğnenmeden yutulursa ne olur?
3- Vücudumuza aldığımız besinler sırasıyla hangi yapı ve organlardan geçer?
1. Ağız
Sindirim ağızda başlar. Dil, diş ve tükürük bezleri sindirime yardımcı olur. Besinleri dil ve dişler ile küçük parçalara ayırır. Tükürük bezleri besinleri ıslatır ve kayganlaştırır.
2. Yutak
Besinlerin yutulmasını sağlar, nefes alma ve konuşmada da görevlidir. Besinlerin ağızdan yemek borusuna iletilmesini sağlar. Sindirim gerçekleşmez.
3. Yemek borusu
Besinlerin mideye iletilmesini sağlar. 25 cm uzunluğundadır. Kaslı ve esnek yapısı vardır. Sindirim gerçekleşmez.
4. Mide
Besinler midede toplanır. Burada yaklaşık 1-4 saat kalır. Kasılıp gevşeyerek ve midenin ürettiği sıvılarla besinleri bulamaç haline getirir. Mide sıvısı besinlerle alınan mikropların öldürülmesini de sağlar. Çorba kıvamına gelen besinler ince bağırsağa gönderilir.
5. İnce Bağırsak
Yaklaşık 8 metre uzunluktadır. Besinler salgılar ile daha küçük parçalara ayrılır. Parçalanan ve yararlı hale gelen besinler emilerek kana geçer. Sindirim burada tamamlanır. Kana geçemeyen atık maddeler kalın bağırsağa iletilir.
6. Kalın Bağırsak
Fazlalık olan su, vitamin ve mineraller burada emilerek kana geçer. Sindirilmeyen besinler anüsten dışarı atılır.
4- Hücrelerin besin maddelerini kullanabilmesi için besinler hangi hale dönüşmelidir?