Sayfa 18
1. ETKİNLİK
BEN BİR KÜÇÜK KİLİMİM
Aşağıdaki anahtar kelimeler, ünlü seslerin yerine soru işareti konularak yazılmıştır ve karşılarına da anlamları verilmiştir. Verilen anlamlardan yararlanarak anahtar kelimeleri tamamlayınız.
R ? N K (RENK) Eşya ve cisimlerin aldıkları güneş ışınlarının gözde oluşturdukları duyum.
D ? K ? M ? K (DOKUMAK) Tezgâhta ipliği çözgü ve atkı durumunda kullanarak kumaş vb. yapmak.
D ? S ? N (DESEN) Tahta, gri, kumaş, halı vb. yüzeylerin üzerinde varlıkları, nesneleri belirli çizgilerle gösterme, tasvir.
T ? Z G ? H (TEZGAH) Üzerinde genellikle el veya küçük makinelerle iş görülen yapım aracı.
K ? L ? M (KİLİM) Döşeme, divan gibi yerlere serilen, genellikle desenli kalın kıl veya yün dokuma.
2. ETKİNLİK
Okuduğunuz metinde duyguları ifade eden kelimeleri listeleyiniz. Listelediğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.
Duygulan İfade Eden Kelimeler; minnet, sevmek, mutlu
Cümlelerim;
Sayfa 19
3. ETKİNLİK
Metne farklı başlıklar bulunuz. Bulduğunuz başlıkları aşağıya yazınız ve yazmış olduğunuz başlıkları arkadaşlarınızla paylaşınız.
Salon kilim, Küçük kilim, Eski zamanlarda kilim
4. ETKİNLİK
Siz de bir kilim dokusaydınız ona hangi şekilleri verir ve onu hangi renge boyardınız? Aşağıya çiziniz ve boyayınız.
Bu etkinliği kendiniz yapınız.
Sayfa 20
5. ETKİNLİK
Aşağıda, yazım kurallarıyla ilgili örnekler ve açıklamalar verilmiştir. Açıklamaların başında verilen rakamları, açıklamaya uygun olan örneğin başındaki dairenin içine yazarak eşleştiriniz.
6. ETKİNLİK
Aşağıdaki metinde geçen birleşik kelimelerin bazıları yanlış yazılmıştır. Yanlış yazılan kelimeleri bularak doğrularını kelimelerin altına yazınız.
“Fatma, babasıyla alış veriş yapmak için evden çıktı. Karşıya geçmek için alt geçidi kullandı. Markete ulaştı. Marketten bir paket çubuk makarna, bir adet meyvesuyu, üç kilo kurufasülye aldı. Dönerken kitap evine uğrayıp kendine bir hikâye kitabı aldı. Pastaneden de bir kaç tane acıbadem kurabiyesi alıp eve döndü. Annesine marketten aldıklarını teslim etti.”
Sayfa 21
7. ETKİNLİK
Araştırdığınız türkünün hikâyesini kendi cümlelerinizle yazınız. Yazınıza uygun bir başlık bulunuz.
Bu etkinliği kendiniz yapınız.
8. ETKİNLİK
Aşağıdaki çekimli fiilleri, anlam ilgilerini dikkate alarak birer cümle içinde kullanınız.
Sayfa 22
9. ETKİNLİK
Aşağıdaki parçada çekimli fiilleri belirleyerek altlarını çiziniz.
Kocaman sert bir yağmur damlası alnına çarptı. Sonra daha sıkı, dolu benzeri taneler ardı ardına, yan yana, tarak dişi sıklığında düşmeye koyuldular. Bir yandan boşanıyor, bir yandan saniyede bir şimşek çakıyor, peşinden gök gürültüsü kovalıyordu onu.
Sonra birden yukarılarda tüyleri diken diken eden bir gümbürtü koptu. Tüm yeşillikleri yere yatıran güçlü soğuk akımı başladı dağın tepelerine doğru. Sonra küçük küçük derecikler akmaya başladı yokuş aşağı. Taşlar, topaçlar, dallar, yeşiller, kozalaklar, köklenmiş çiğdemler, deste deste papatyalar bu kara renkli suların içinde bata çıka düşüyorlardı aşağılara.
Sular öylesine arttı çoğaldı, öylesine çoğaldı büyüdü ki artık evin arka duvarına çarparak ikiye bölünen sular selce haykırır olmuştu. Önüne geleni sökerek, kökleyerek, sürükleyerek gümbür gümbür akıyordu sel. İnsanlar olanlar karşısında şaşırmış öylece donakalmalardı.