in

6. SINIF MEGA YAYINCILIK MATEMATİK DERS KİTABI CEVAPLARI (SAYFA 27, 28 )

SAYFA 27

1. Emre bir kitabın her gün bir önceki gün okuduğu sayfa sayısının 2 katını okumaktadır. İlk gün 4 sayfa kitap okuyan Emre 6. gün toplam kaç sayfa kitap okumuştur?

Çözüm:

 

2. Bir sınıftaki kızların sayısı erkeklerin sayısının 2 katıdır. Kızların yarısı ise gözlüklüdür. Sınıfta 6 tane gözlüklü kız bulunduğuna göre sınıf mevcudunu hesaplayınız.

Çözüm:
 
 E = Erkek öğrenci
 K = Kız öğrenci
 
K = E X 2  (formül)
 
Kızların yarısı gözlüklü ve gözlüklü kız sayısı 6. Dolayısı ile kızların diğer yarısı da gözlüksüz.  
Gözlüklü kız = 6
Gözlüksüz kız = 6
Toplam kız sayısı=12 
 
K = E X 2   değerinde verilerimizi  yerine koyarsak
12 = E X 2
E = 12 / 2 = 6 çıkar.
Son olarak E+K= 12+6=18

3. 8 kg peyniri 48 TL’ye alan bir bakkal 4 kg peyniri 32 TL’ye satmıştır. Toplam 16 kg peynir satan bakkal kaç TL kâr elde etmiştir?

Çözüm:
 
8 kg peyniri :      48 TL’ye almış
4 kg peyniri:       32 TL’ye satmış
Toplam:                16 kg peynir satmıştır 
 
4 kg peyniri => 32 TL’ye sattığına göre;
16 kg peyniri => 32 X 4 = 128 TL Satmıştır.
 
8 kg peynirin alış fiyatı  => 48 TL olduğuna göre
16 kg peynir =>                        48 X 2 = 96 TL eder
 
96 TL’ye almış 128 TL’ye satmıştır
 128 – 96 = 32 TL kar etmiştir.

4. Bir sınavda doğru cevaplanan sorular için 5 puan verilmekte, yanlış cevaplanan sorular için 2 puan silinmektedir.
20 soru cevaplayan Serkan, soruların 14’üne doğru cevap verdiğine göre Serkan’ın sınavdan aldığı puanı hesaplayınız.

Çözüm:

14 Doğru soru
  6 yanlış  soru
14 X 5 = 70 doğruların getirdiği puandır.
6 X 2 = 12 puan yanlışlarda ötürü gider
70 – 12 = 58 puan almıştır. 

 Sayfa 28

5.  6 kg, 4 kg, 5 TL, 4 TL ve 50 TL verilerini kullanarak problem kurunuz.

Çözüm:
 
Ayşe’nin 50 TL’si var. Kilosu 5 TL olan pirinçte 4 kg alıyor, kilosu 4 TL olan mercimekten 5 kg alıyor. Ayşe’nin kaç TL!si kalmıştır?
Pirinç  4 X 5 = 20 TL
Mercimek 5 X 4 =20 TL
Toplam 20 + 20 = 40 TL para harcamıştır.
50 – 40 = 10 TL parası kalıyor.

6. Koyunların ve tavukların bulunduğu bir çiftlikte toplam 128 ayak vardır. Bu çiftlikte 24 koyun bulunduğuna göre tavuk sayısını hesaplayınız.

Çözüm: 
Koyun 4 ayaklıdır. Tavuk ise 2 ayaklıdır
24 koyun X 4  = 96 ayak
128 – 96 = 32 Ayak
32 / 2 = 16 Tavuk vardır

7. Bir sınıftaki kızların sayısı erkeklerin sayısının 2 katıdır. Sınıf mevcudu 33 olduğuna göre bu sınıfta kaç erkek öğrenci vardır?

Çözüm:
Bu sınıftaki erkeklere x dersek Kızlar ise  2x olur.
2x + x = 3x’tir.  3x sınıf mevcudu oluyor.
3x = x + 33
x = 11 oluyor. Erkeler 11 kişidir.
kızlar ise 22 kişi..

8. Elifin 42 TL, Ceren’in 66 TL parası bulunmaktadır. Paralarını eşitlemek isteyen iki arkadaş nasıl bir yol izleyebilir?

Çözüm:
 
Öncelik olarak iki arkadaş  paralarını toplamalıdırlar. 
42 + 66 = 108 TL 
İki kişi olduklarından dolayı çıkan rakam  2’ye bölünmelidir.
108 / 2 = 54 TL
Her birine 54 TL düşer.

9. Bir basketbol maçında Ahmet 5 tane üçlük, 12 tane ikilik sayı, Berkay 4 tane üçlük, 9 tane ikilik sayı atmıştır. Ahmet ve Berkay’ın attığı sayıların toplamını bulunuz.

Çözüm:

Ahmet;
5 X 3 = 15 
12 X 2 = 24
toplam sayı: 15 + 24 = 39 
Berkay
4 X 3 = 12
9 X 2 = 18
toplam sayı: 12 + 18 = 30 
 
Toplam 30 + 39 = 69 sayı atmıştırlar.

What do you think?

Written by admin

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

6. SINIF MEGA YAYINCILIK MATEMATİK DERS KİTABI CEVAPLARI (SAYFA 23)

6. SINIF MEGA YAYINCILIK MATEMATİK DERS KİTABI CEVAPLARI (SAYFA 33)