Yardımlaşma ve İşbirliği
Her gün televizyon ya da gazetelerde dünyanın dört bir tarafında meydana gelen doğal afetlerle ilgili haberlere rastlıyoruz. Bu haberlerde genelde başlıklar şöyle oluyor: “ Deprem felaketi, deprem vurdu, Tsunami felaketi, kasırga bir kentte yaşamı felç etti. Toprak kaymasında bir aile yok oldu. Sel felaketi çok sayıda yerleşim birimini yok etti. vb”
Doğal afetler, doğal ekenlerin neden olduğu tehlikelerle ortaya çıkan olaylardır. Can ve mal kaybına neden olmakta, büyük maddi hasarlara yol açmaktadır.
Dünyanın neresinde olursa olsun meydana gelen bir afet bütün insanları etkilemektedir. Bu afetlerin etkileri bazen küçük olurken bazen çok büyük olmaktadır. Öyle ki yüz binlerce insanın ölmesine, yerlerinin ve yurtlarının büyük zarar görmesine neden olmaktadır. Deprem, sel, tsunami gibi doğal afetlerin etkileri çok fazla olmaktadır. Dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelen doğal afetler karşısında insanların duyarsız kalmaları mümkün değildir. Böyle durumlarda insanlar maddi ve manevi olarak afet bölgelerine yardım etmektedirler. Doğal afetlerle mücadele etmek amacıyla dernekler, sivil toplum kuruluşları gibi birçok uluslararası kurum ve kuruluşlar oluşturulmuştur.
Türk Kızılayı, Kızıl Haç ve Arama Kurtarma Demeği (AKUT) yardım kuruluşlarının başında gelmektedir. AKUT, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında meydana gelen deprem sonrası arama ve kurtarma faaliyetlerine katılarak birçok insanı enkaz altından kurtarmıştır.
Türk Kızılayı ve Kızıl Haç ise afet sonrası insanlara yardım etmekte, barınmalarını sağlamaktadır
Doğal afetler sonrasında çevrede bazı kirlilikler ortaya çıkmaktadır. Ayrıca insanların doğal ortamı bozacak şekilde davranmaları da çevre sorunlarına neden olmaktadır. Katı ve sıvı atıklar, küresel ısınma, hava ve su kirliliği vb. çevre sorunlarının başında gelmektedir.
Yaşadığımız doğal çevrenin, havanın, suyun kirletilmemesi insan yaşamı için önemlidir. Var olan doğal kaynakların korunması amacıyla ülkeler tedbirler almaktadır. “Temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamanın temel bir insanlık hakkı” olduğu anlayışıyla her yıl 5 Haziran Dünya Çevre günü olarak kutlanmaktadır.
[poll id=”5″]