DOĞA VE İNSAN
İnsanlar çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için geçmişten bu yana doğada bazı değişiklikler yapmıştır.
İnsanlar doğadaki bu değişiklikleri yaparak aynı zamanda doğadan da yararlanırlar. Yapılan değişiklikler günlük hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştırır.
İnsanlar tüm bunları yaparken doğal çevreye ve doğal dengeye özen göstermediğinden, günden güne artan çevre felaketlerine yol açmaktadırlar. Örneğin ormanların yok edilmesi erozyon, heyelan ve çığ gibi sonuçları ürkütücü felaketlere yol açabilir. Diğer bir deyişle çevre kirliliğine yol açmaktadırlar.
Beşeri Ortam: İnsanla ilgili(insani) faktörlerin göz önünde bulundurulduğu ortam yada kriterdir.
Çevre: Hayatın gelişmesinde etkili olan doğal, toplumsal, kültürel dış faktörlerin bütünlüğü.
Çevre kirliliği: yeryüzünde yaşayan bütün canlıların sağlığını etkileyen, cansız ve çevredeki maddeler üstünde yapısal zararlar veren ve bazı nitelikleri bozan yabancı maddelerin hava, su ve toprağa karışması olayıdır.
Doğal kaynaklar: Doğada kendiliğinden oluşmuş, insan aklı ve tekniğinin ürünü olmayan, meydana gelme aşamalarında insanın her-hangi bir rolünün bulunmadığı bütün zenginlik kaynakları doğal kaynak olarak ifade edilir.
Doğal ortam: Yeryüzünde insan elinin değmediği alan.
DOĞAL ORTAMI DEĞİŞTİRME
İnsanlar yerleşim için uygun alanlar seçtiklerinde o bölgenin doğal ortamında bazı değişiklikler meydana getirirler. insanlar tarafından evler, iş yerleri, fabrikalar, alışveriş merkezleri, köprüler, tüneller, yollar yapılır. Bu yapılan faaliyetler bölgedeki doğal ortamı değiştirir. değiştirilen her bir ortam ise beraberinde zincirleme çevre problemlerine dolayısı ile doğayı değiştiren insanlara zarar verebilir. örneğin baraj yapılan bir nehir yakınında bulunan bir çok verimli tarım arazisinin de sular altında kalmasını sağlayacaktır. Kısa vadede bölge insanını uzun vadede ise tüm ülkeyi etkileyebilmektedir. Bununla beraber yapılan köprüler, yollar, fabrikalar günlük yaşamımızı kolaylaştırıcı etkilerini de hafife almamak gerekmektedir.