YERLEŞME VE YERLEŞMEYİ ETKİLEYEN ETMENLER
İnsanlar yerleşim yeri olarak ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilecekleri alanları seçerler. Su kaynakları bakımından sıkıntısı olmayan, tarıma elverişli, iklim bakımından yaşamaya uygun yerler ilk çağlardan itibaren insanlar için yerleşim yeri tercihlerini belirlemiştir. Yükseltinin fazla, iklim koşullarının uygun olmadığı yerler ise yerleşim yeri olarak çok tercih edilmemişti.
Yerleşme: İnsanların, çok farklı türdeki konutlarda, yaşamalarını sürdürmelerine yerleşme denir.
Göç: Sürekli veya geçici olarak insanların çeşitli sebeplerle bir yerden bir yere gitmesidir.
Nüfus: Yeryüzünde, sınırları belli geniş ya da küçük bir bölgede insanların toplam sayısı
Nüfus Yoğunluğu: Bir yerin yüz ölçümünün o yerin nüfusuna oranıdır.
Şehirleşme: Özellikle sanayinin gelişmesi sonucu nüfusun şehirlerde toplanması ve şehir alanlarının genişlemesi süreci
Ülkemiz Nüfusunun Dağılışını Etkileyen Etkenler:
1-Doğal nedenler: İklim koşulları, Yeryüzü şekilleri, Su kaynakları, Bitki örtüsü 2-Beşeri nedenler: Ulaşım,Tarım, Sanayi, Ticaret, Turizm, Madencilik, Sosyal ve kültürel özellikleri vb.
Ülkemizde Yerleşimin En Az Olduğu Yerler:
Yağışın en az olduğu Tuz Gölü çevresi Dağlık bir yüzeye ve soğuk bir iklime sahip olan Hakkâri Bölümü, Yıldız Dağları Bölümü, Taşeli Plâtosu, Teke Yarımadası Menteşe Yöresi
Ülkemizde Yerleşimin Fazla Olduğu Yerler:
Çatalca-Kocaeli Bölümü başta olmak üzere Marmara Bölgesi, Ege Bölümü,Çukurova ve Akdeniz kıyı kesimi, Doğu Karadeniz’in kıyı kesimleri,İç kesimlerde verimli alüvyal ovalar.
Dünya üzerinde insanların yerleşmek için tercih etmediği yerler:
Denizler üzerinde, Kutup bölgeleri, buzullar, Yüksek ve dağlık alanlar, Çöller, sıcak ve kurak alanlar,Sık ve gür orman alanları( Yağmur Ormanları) ,Bataklılar ve verimsiz araziler