16. yüzyıldan itibaren dünyanın en güçlü devleti haline gelen Osmanlı Devleti üç kıtada birden geniş topraklara sahip olmuştu. 17. yüzyılla beraber Osmanlı devletinde işler ters gitmeye başlamıştı. Ekonomik, siyasi ve askeri alanda gerileyen Osmanlı Devletinde sorunları çözmek amacıyla ıslahat (Yenileşme) hareketleri yapılsa da sorunların çözümüne çare olmamıştı. Coğrafi Keşiflerle yeni keşfedilen ticaret yolları Osmanlı Devletinin kontrolünde olan ipek ve baharat yollarının önemini azaltmış ve Akdeniz limanlarının yerine Atlas Okyanusu limanlarının kullanımını artırmıştı. Bu durumda Osmanlı Devletinin ekonomik olarak kayba uğramasına neden olmuştu. Bununla beraber 17. yüzyılda Osmanlı Devletinin yapmış olduğu savaşların birçoğunda mağlup ayrılmış ve büyük toprak ve gelir kayıplarına uğramıştı. Zamanla savaşlar için yapmış olduğu masrafları dahi karşılayamaz hale gelen Osmanlı devleti Avrupa devletlerinden dış borç almaya başlamıştı. Yüksek faizle almış olduğu borçları ödemeyecek duruma gelmesi ile birlikte alacaklı devletler Duyumu Umumi adıyla alacaklarını tahsil etmek amacıyla Osmanlı gelirlerine kontrol altına almışlardı. Osmanlı devleti Sanayi inkılabı ile birlikte sanayileşen devletlerin hammadde ihtiyacını karşıladığı aynı zamanda ürünlerini sattıkları Pazar haline gelmiş ve kapitülasyonlardan faydalanan devlet sayısı git gide artıyordu. Bu durum Osmanlı ekonomisini geri dönülmez bir şekilde olumsuz etkiliyordu.
yüzyılda meydana gelen Fransız devrimi ise Osmanlı Devletini derinden etkilemişti.
Fransız İhtilali:
1789 yılında Fransa’da monarşiye karşı yapılan ayaklanma önce Avrupa sonra tüm dünyada etkili olmuş ve önemli sonuçları olmuştur. Fransız ihtilali sonrasında ortaya çıkan milliyetçilik düşüncesi ulus devletlerin önünü açarken çok uluslu devletlerin sonunu hazırlamıştır.
Not: milliyetçilik akımı birinci dünya savaşının genel nedenlerinden birisidir.
Unutma: Osmanlı Devleti milliyetçilik akımından en çok etkilenen çok uluslu(İmparatorluk) devlet olmuştur.
Osmanlı Devletini Dağılmaktan Kurtarmak İçin Geliştirilen Fikir Akımları
Osmanlıcılık:
Jön Türkler olarak bilinen Osmanlı aydınları tarafından ortaya atılmıştır. Bu fikre göre Osmanlı sınırları içerisinde yaşayan herkesi ırk, din, dil ve mezhep ayrımı gözetmeksizin Osmanlı üst kimliği üzerinde birleştirmeyi amaçlamıştır. Bu akımın etkisi ile Tanzimat ve Islahat fermanları ilan edilmiş, Kanuni Esasi ve Meşrutiyet ilan edilmiştir.
Batıcılık:
Avrupa’da yaşanan gelişmelerin örnek alınarak Osmanlı Devletinin modernleşmesi gerekmektedir. Bu düşünceyi savunanlara göre Osmanlı Devletinin sorunu Avrupalı olamamasıdır. Bu düşünce Atatürk döneminde inkılapların gerçekleştirilmesinde etkili olmuştur. Bu akımın en ünlü temsilcileri arasında Tevfik Fikret’te bulunmaktadır.
İslamcılık:
Bu düşünceye göre; devletin parçalanmasını önlemek amacıyla bütün Müslümanları bir çatı altında toplamak gerekmektedir. Bu düşünce sistemi Ümmetçilik veya Panislamizm olarak da bilinmektedir.
Türkçülük:
Bu düşünceyi savunan aydınlara göre diğer milletlerin isyanları engellenemeyeceği için Türkleri bir arada tutmak devleti yıkılmaktan kurtarmanın tek yoludur. Türkçülük akımı Milli Mücadelenin kazanılmasında; yeni Türk devletinin kurulmasında etkili olmuştur.
Tanzimat Fermanı:
1839 yılında yayımlanan bu ferman ile hukukun üstünlüğü kabul edilmiştir. Bu fermanla Osmanlı sınırları içinde yaşayan herkese can, mal ve namus güvenliği sağlanmıştır. Ayrıca Tanzimat Fermanı Osmanlıda anayasacılığın ilk aşamasıdır.
Islahat Fermanı:
1856 yılında ilan edilen bu ferman ile Müslümanlar ile gayrimüslimlerin haklarını eşit seviyeye getirmek istenmiştir. Bu fermanla gayrimüslimler birçok yeni hakka kavuşmuştur. Buda toplumsal düzeni bozmuştur.
I. Meşrutiyet:
Sultan II. Abdülhamid tahta çıktıktan sonra 1876 yılında Genç Osmanlıların (Jön Türkler) etkisi ile meşrutiyeti ilan ederek Kanun-i Esasiyi yayınladı. I. Meşrutiyetler birlikte halk ilk kez seçme, seçilme ve temsil edilme hakkını kullandı. Böylece Osmanlı Devleti demokratik ve anayasal düzene geçmiştir. Sultan II. Abdülhamid 1877-78 Osmanlı Rus savaşını(93 Harbini) bahane ederek meclisi kapatmıştır.
II. Meşrutiyet:
Sultan II. Abdülhamid’in meclisi kapatmasından sonra zamanla sultana karşı oluşan muhalefet sonrasında İttihat ve Terakki Cemiyeti kurulmuştur. Bu cemiyetin çalışmaları sonrasında 23 Temmuz 1908 yılında II. Meşrutiyet dönemi başlamıştır.
Sarsılan Osmanlı
Zaman kısıtlaması: 0
Sınav özeti
0 - 5 soru tamamlandı
Sorular:
1
2
3
4
5
Bilgi
Konu Pekiştirme Soruları
Daha önce bu sınavı bitidiniz ve tekrar alamazsınız.
Sınav yükleniyor...
Sınava başlamak için önce kayıt olmalısınız.
Bu sınavı başlatmak için, aşağıdaki sınav bitirmek zorundasınız:
Sonuçlar
0 - 5 soru doğru olarak cevaplandı
Zamanınız:
Zaman doldu
0 - 0 Puan aldınız, (0)
Kategoriler
Kategorize edilmedi0%
Konu Pekiştirme Soruları
1
2
3
4
5
Ceveplanan
Gözden geçirme
Soru 1 - 5
1. Soru
18 ve 19. Yüzyıllarda Osmanlı Devletini etkileyen birçok etmen olmuştur. Bu gelişmelerden bazıları;
1789 yılında meydana gelen Fransız İhtilali, hürriyet, eşitlik, adalet ve milliyetçilik gibi birçok fikir akımı önce Avrupa’da sonrada tüm Dünyada etkili olmuştur. Özellikle milliyetçilik fikri ulus devletlerin önünü açarken çok uluslu devletleri de olumsuz etkilemiştir. Fransız İhtilalinden en çok Osmanlı Devleti zarar görmüştür.
Yüzyılda azınlık isyanlarının devam ettiği bir dönemde Avrupa’da eğitim görmüş ve kendilerine Jön Türkler adını veren Osmanlı Aydınları Fransız İhtilalinin yaymış olduğu hürriyet, eşitlik ve adalet gibi fikirlerden etkilenerek azınlık isyanlarını engellemek devletin dağılmasını önlemek için bir fikir ortaya attılar. Bu fikre göre azınlıklarında yönetime dâhil olması onların devlete olan bağlılığını artıracaktır.
Osmanlı Devleti Kırım Savaşı sırasında savaşın masraflarını karşılamak amacıyla ilk kez Avrupa devletlerinden borç almaya başladı. Yüksek faizle alınan bu borç paralar israf edilerek amacı dışında kullanıldı. Kısa süre içeresinde borçların faizini dahi ödeyemez duruma gelen Osmanlı Devletinden alacaklarını almak için Avrupa devletleri Osmanlı Devletinin çağrısı ile Duyunu Umumiye adıyla bir teşkilat kurdular.
Osmanlı Devletinde yaşanan bu gelişmeler ışığında;
Osmanlı Devleti Fransız İhtilalinden olumsuz etkilenmiştir.
Milliyetçilik akımının etkisini azaltmak için meşrutiyet ilan edilmiştir.
Osmanlı Devleti ekonomisi dış borçlarını ödeyemez hale gelmiştir.
Osmanlı Devleti aydınları devleti dağılmaktan kurtarmak bir takım fikirler ortaya atmıştır.
Doğru
Doğru değil
Soru 2 - 5
2. Soru
Osmanlıcılık
Ümmetçilik
Türkçülük
Osmanlı Devleti içinde yaşayan herkesi ırk, din ve mezhep ayrımı gözetmeksizin Osmanlı üst kimliği üzerinde birleştirmeyi amaçlamıştır.
Osmanlı Devletinin kurtuluşunun tek yolunun bütün Müslümanları halifenin etrafında birleşerek gerçekleşebilecektir.
Bu akıma göre azınlıklarının engellemek mümkün değildir. Devleti kurtarmanın tek yolu Türkleri bir çatı etrafında toplamaktır.
Osmanlı devletini dağılmaktan kurtarmak için ortaya atılan bazı fikir akımları verilmiştir.
Bu fikir akımları ile ilgili;
Osmanlıcılık akımı sayesinde ıslahat ve Tanzimat Fermanı ile Meşrutiyet ilan edilmiştir.
Ümmetçilik akımı sayesinde Osmanlı Devleti Trablusgarp’ta halkı İtalyanlara karşı örgütlemeyi başarmıştır.
Osmanlı Devletinde en son ortaya çıkan fikir akımı Türkçülüktür.
Fikir akımları kısa sürelide olsa Osmanlı Devletinin Dağılmasını engellemiştir.
yargılarından hangilerine ulaşılamaz?
Doğru
Doğru değil
Soru 3 - 5
3. Soru
Genç Osmanlılar (Jön Türkler) azınlıkların devletten ayrılmak için isyan etmenlerinin nedenini padişahın devleti tek başına devleti yönetmesi olarak görmekteydiler. Eğer azınlıklarda devlet yönetimine katılabilirse isyan etmelerini gerektirecek herhangi bir neden kalmayacaktı. Bu amaçla anayasayı ve meşrutiyeti ilan edeceğini II. Abdülhamit’in tahta çıkması Jön Türkler tarafından desteklenmiştir.
II. Abdülhamit 1876 yılında tahta çıktıktan sonra ilk iş olarak anayasayı (Kanun- u Esasi) ilan ederek Türk tarihinde ilk kez anayasal düzene geçilmiş oldu. Yeni geçilen düzene göre padişahın tek kişi egemenliğine dayalı yönetimi kabul edilecek fakat halk tarafından seçilmiş kişilerce denetlenmesi sağlanacaktı. Dolayısıyla devlet artık padişahın isteklerine göre değil anayasal kurallara göre yönetilecekti.
Meşrutiyet dönemi olarak adlandırılan yeni sistemde kişiler arası eşitlik, mal ve konut dokunulmazlığı, eğitim hakkı, vicdan hürriyeti basın hürriyeti ve mahkemelerin bağımsızlığı gibi birçok hak ve hürriyete yer verilmiştir. Meşrutiyet Döneminde padişaha ise seçimle üyeleri seçilen meclisi açma kapatma, tatil etme, yasa çıkarmaya izin verme ve yasaları onaylama hakkı verilmişti.
Verilen bilgilere göre ışığında;
Kanun- u Esasi ile padişaha çok geniş yetkiler verilmiştir.
Osmanlı devletinde anayasal düzen başlamıştır.
Osmanlı vatandaşları birçok temel hak ve hürriyete kavuşmuştur.
Genç Osmanlılar meşrutiyet rejimini devletin kurtuluşu olarak görmüşlerdir.
Hangi yargıları ulaşılabilir?
Doğru
Doğru değil
Soru 4 - 5
4. Soru
Tanzimat fermanı ile Osmanlı devletinde ilk kez hukukun üstünlüğü kabul edilmiştir. Bu ferman ile Osmanlı vatandaşlarına mal ve can güvenliği verilirken mahkemelerin halka açık bir şekilde yapılması kararı da alınmıştır.
Islahat Fermanı ile Osmanlı Devleti içerisinde yaşayan herkesin eşit haklara kavuşması amaçlanmıştır. Bu ferman ile gayrimüslimlere birçok yeni hak verilmiştir.
Islahat ve Tanzimat fermanı ile ilgili bilgiler dikkate alındığında aşağıdaki yorumlardan hangisi yapılamaz?
Doğru
Doğru değil
Soru 5 - 5
5. Soru
18. Yüzyılda İngiltere’de buharın makinelerde kullanılmaya başlaması ile ortaya çıkan ve kısa sürede Batı Avrupa’ya yayılan dönemdir.
1881 – 1839 yılları arsında faaliyet gösterdi. Genel Borçlar İdaresi anlamına gelmektedir. Osmanlı Devletinin gelirlerini ve dış borçlarını denetleyen kurumdur.
1876 yılında ilan edilen bu anayasa ile Türk tarihinde ilk kez anayasal bir döneme girilmiştir. Bu anayasa ile Türk halkı ilk kez seçme ve seçme hakkını elde etmiş oldu.
Bir devletin kendi sınırları dışında yer alan başka devletleri ve ulusları siyasal ve ekonomik olarak kontrol etmesine denir.
Hesap verilerinizi girin, size şifrenizi sıfırlamanız için bir bağlantı gönderelim.
Şifre sıfırlama bağlantınız geçersiz veya süresi dolmuş görünüyor.
Giriş Yap
Gizlilik Politikası
Sosyal medya bağlantısı ile oturum açmayı kullanmak için verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmeniz gerekir. %privacy_policy%