içinde ,

SANAT VE EDEBİYAT ESERLERİNDE MİLLÎ MÜCADELE

SANAT VE EDEBİYAT ESERLERİNDE KURTULUŞ SAVAŞI

Milli Mücadele yıllarında Kurtuluş Savaşını destekleyen vatansever şair ve yazarlar,dergi ve gazetelerde Anadolu Hareketinin sesini ve sözünü duyuran yazıları ile Türk Milleti’ne güç ve ilham verdiler.Dönemin şair ve yazarları,Türk Milletinin bağımsızlık ve vatan sevgisi uğruna sergiledikleri büyük fedakarlıkları anlatan yazılarla
gerçekten de tarihe kayıtlar düştüler.Yazdıkları eserlerle cumhuriyet kuşağına halkını sevme ve Milli Mücadele’ye bağlanma yolunda rehberlik etmişlerdir.Bu yazarlar içinde Halide Edip Adıvar,Falih Rıfkı Atay ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu özel bir yere sahiptir.

KURTULUŞ SAVAŞI’NI ANLATAN EDEBiYAT ESERLERİ:

  • Nutuk: Mustafa Kemal tarafından kaleme alınmış olan eserde M. Kemal, Kurtuluş Savaşını anlatmaktadır.
  • Ateşten Gömlek: Halide Edip Adıvar tarafından yazılan, edebiyatımızda Kurtuluş Savaşı üzerine romanların ilkidir. İzmir’in işgali sırasında kocası ve çocuğu düşman askerleri tarafından öldürülen Ayşe’nin hayatını anlatan romandır.
  • Ankara: Cumhuriyetimizin başkenti Ankara’yı anlatan Yakup Kadri’nin “Ankara” adlı romanı, üç ayrı dönemi ve bu dönemlerin Ankara hayatını yansıtması yönüyle ilginç ve okunmaya değer bir eserdir. Romanın başkahramanı Selma Hanımın hayatı, evlilikleri ve insani ilişkileri ile birlikte Ankara’nın üç dönemi canlı tasvir ve olaylarla verilir.Bu dönemler:

    1. Milli Mücadele’den önceki Ankara (Savaş zenginlerinin, yolsuzlukların ve arayışların belirdiği Ankara)

    2. Milli Mücadele’deki Ankara (Milli uyanışı ve yeniden toparlanan, zaferi kazanan Ankara)

    3. Millî Mücadele’den sonraki Ankara (Savaş sıkıntılarının geride kaldığı, modernleşen ve bir o kadar da özünden kopup sosyeteleşen Ankara)

  • Yaban: 1932 yılında Yakup Kadri KARAOSMANOĞLU tarafından yazılan romanda Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu’da köy hayatını yansıtır

Ne düşünüyorsun?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI

EK BİLGİ: ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCEDE MİLLİ GÜÇ UNSURLARI