içinde

8. Sınıf Öğün Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 161, 162, 163

2017 -2018 eğitim öğretim yıllında milli eğitim bakanlığına bağlı devlet ve özel okullarda okutulmak için hazırlanan ders kitapları önceden belirlenen öğrenci kazanımlarına göre hazırlanmaktadırlar. 8. Sınıflar için hazırlanan 8. Sınıf Öğün Yayınları Fen Bilimleri Dersi Ders kitabı da bu Kazanımlar doğrultusunda öğrenci kazanımları baz alınarak ustaca hazırlanmıştır. Bu Yazımızda 6. Ünite Özısısı Sayfa 161, 162, 163 Soru ve Cevaplarına ulaşabilirsiniz.
ÖNEMLİ!!!

Sitemizde yayınlanan çalışma kitaplarının cevapları kesin doğruluk teşkil etmemektedir. Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için yayınlanmaktadır. Bu sebeple bu yayınlar ile ancak kendi cevaplarınızın doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Öğün Yayınları Ders Kitabı Sayfa 161 Soru Ve Cevabı

Aşağıdaki şekli inceleyiniz. Buradaki taneciklerin düzenine bakınız. Bu şekil size ne ifade ediyor?

Aynı odada biri metal diğeri ahşaptan yapılmış iki masa olduğunu düşününüz. Her iki masaya da aynı anda birer elinizle dokunduğunuzda, demir masanın daha soğuk olduğunu hissedersiniz. Oda sıcaklığı aynı olduğu hâlde neden demir masa daha soğuk, ağaç masa ise daha sıcaktır?

Çünkü demir ısıyı emmez fakat. Ağaç ısıyı içine alır ve daha sıcak olur.

8. Sınıf Fen Bilimleri Öğün Yayınları Ders Kitabı Sayfa 162 Soru Ve Cevabı

Yaz başlarken karalar, denizlerden daha çabuk ısınır. Yaz sonunda, havalar soğumaya başlayınca ise denizler, karalardan daha geç soğur. Bunun nedeninin ne olduğunu biliyor musunuz?

Nedeni kara ve denizin arasındaki ısı farkıdır.Bu şu demektir: Isınmak için aldıkları enerji farklılığıdır.Ve kara ile deniz arasındaki nemin farklı olmasıdır.

NOT : Güneş ışınları karalarda  1 metreye denizlerde ise 200 metreye kadar ulaşmaktadır.

Mutfağınızdaki tencere ve tavaların sapının neden metalden yapılmadığını hiç düşündünüz mü?

Evet.Bunun nedeni ise şudur;Metaller ısıyı iletirler.Bizde tavaları tenceleri ocağa koyuyoruz.o da ısınıyor,ısındığı icin de ısı metale ellediğimizde hissedilirdi.

Plastik ısıyı iletmez. Bu yüzden de sapları plastikten yapılır.

Çok sıcakken bile tencereyi sapından tutabilirsiniz. İçine su koyduktan bir süre sonra çaydanlık ısındığı hâlde suyun henüz ısınmadığını fark edersiniz. Bunun nedeni ne olabilir? Bu soruların cevabını bulmak için aşağıdaki etkinliği yapınız.

Etkinliğin Yapılışı

Uyarı: Sıcaklık ölçümü yaparken termometreyi beherglasların tabanına temas ettirmeyiniz. Isıtıcıları kullanırken dikkatli olunuz.
• Sıvı yağ, alkol ve suyu beherglaslara ayrı ayrı koyup etiketleyiniz.
• Sıvıların sıcaklıklarını termometre ile ölçüp defterinize not ediniz.
• Beherglasları sacayaklarının üzerine yerleştirip özdeş ısıtıcılarla aynı anda ısıtmaya başlayınız.

Sıvıların sıcaklıklarını aynı anda birer dakika ara ile ölçünüz. Ölçme işlemini beş dakika boyunca tekrarlayınız. Ölçüm sonuçlarını bir liste yaparak kaydediniz.

Etkinlik Soruları

1. Aynı miktarda ısı aktarılmasına rağmen beş dakika sonra su, sıvı yağ ve alkole batırılan termometrelerle ölçtüğünüz değerler aynı mıdır?

Aynıdır ikiside 100 derecededir

2. Maddelerin kütleleri ve verilen ısı miktarı eşit olduğu hâlde hangi sıvıda ısı artışı daha fazla olmuştur?

3. Aynı sıcaklıklara getirilen eşit kütlelerdeki sıvı yağ, alkol ve su aynı anda soğumaya bırakılırsa hangi madde daha önce soğur?

Su daha çabuk soğur

4. Aynı kütlelerdeki farklı maddeler, özdeş ısıtıcılarda, aynı sürede ısıtıldığında sıcaklık artışının farklı olması maddeler için ayırt edici bir özellik olabilir mi?

Evet fark edici bir özelliktir

8. Sınıf Fen Bilimleri Öğün Yayınları Ders Kitabı Sayfa 163 Soru Ve Cevabı

Etkinlikten de keşfettiğiniz gibi kütleleri aynı olsa bile farklı maddeler, aynı miktarda ısı aldıklarında sıcaklık değişimi aynı olmaz. Buradan “Maddelerin sıcaklığındaki artış, maddenin türüne bağlıdır.” sonucunu çıkarabiliriz. Etkinliğinizde beherglaslara su, sıvı yağ ve alkolden 100 g yerine birer gram koysaydınız ve bunların sıcaklıklarını 1oC artırmak isteseydiniz bu sıvılara aktarılan ısı miktarları eşit olur muydu?

Sizler de kullanım amaçlarına göre özısıları farklı maddelerden yararlanılarak yapılan araçlara örnekler veriniz

 

Ne düşünüyorsun?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8. Sınıf Öğün Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 157, 158, 159

7. Sınıf Fen Bilimleri Mevsim Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 159, 160, 161