7. sınıfta öğrencilere öğretilen derslerden biriside fen bilimleridir. 2017 2018 eğitim öğretim yılında milli eğitim bakanlığına bağlı okullarda mevsim yayınları tarafından öğrenci kazanımlarına yönelik dikkatlice hazırlanmış olan fen bilimleri ders kitabı ücretsiz olarak öğrencilerin hizmetine sunulmuştur. 7. sınıf ta okuyan öğrencilerin kazanımlarını ölçebilecek kalitede sorular ile donatılmış kitap öğrenci öğretmen beklentilerini yeterince baz alarak ustaca hazırlanmıştır. gerek ders öncesi hazırlık ve ders sırsında öğrencilerin cevaplaması için hazırlanan sorular kazınımları ölçe bilmektedir. Bu sayfada 7. Sınıf Fen Bilimleri Mevsim Yayınları Ders Kitabı Sayfa 4. Ünite Aynalarda Yansıma ve Işığın Soğrulması Sayfa 175, 176, 178, 180, 182, 183, 184 Işığın Soğrulması Soruları ve Cevapları ulaşabilirsiniz.
Önemli Uyarı!!!
Paylaşılan sayfalar, kendi cevaplarınız ile karşılaştırmanız için hazırlanmaktadır. Bu sebeple önce soruları kendiniz yapmanız sizin faydanıza olacaktır, daha sonra ise kendi cevaplarınızın doğruluğunu bu sayfadan kontrol edebilirsiniz. Bu Sitede yayınlanan kitap cevapları kontrol amaçlı olarak hazırlanmaktadır. Başka bir amaçla kullanım kendi sorumluluğunuzda yer almaktadır.
7. Sınıf Mevsim Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 175 Soru ve Cevabı
1. Işık, madde ile karşılaştığında neler gerçekleşir?
Işık madde ile etkileşince ona çarpıp yansıyabilir. Böylece cisimleri görürüz. Karanlık ortam da ışık maddeye çarpıp yansımadığı için cisimleri göremiyoruz.
2. Güneş ışığı beyaz renklidir. Buna göre yağmur yağdıktan sonra oluşan gökkuşağı nasıl oluşmaktadır?
Gökkuşağı ışık ışınlarının su damlaları içinden geçerken kırılmasıyla ve yansımasıyla oluşur. Bir ortamın içinde hareket eden ışık ışınları başka bir ortamla karşılaştıkları zaman ya yansıyarak aynı ortamın içinde kalırlar ya da kırılarak diğer ortama geçerler. Yansıma durumunda ışığın ara yüzeye geliş açısı ile dönüş açısı aynıdır. Ancak kırılma sırasında açı değişir. Kırılma açısı ortamların kırılma indisleri tarafından belirlenir. Ayrıca kırılma indisi ışınların dalga boyuna bağlı olarak değiştiği için farklı renkteki ışınlar farklı açılarla kırılır. Örneğin beyaz ışık farklı dalga boylarındaki ışınların bir bileşimidir. Farklı dalga boylarındaki ışınlar bir prizmanın içinden geçirildiği zaman farklı açılarla kırılır (bir kez prizmaya girerken bir kez prizmadan çıkarken). Böylece beyaz ışık kendini oluşturan farklı renklerdeki ışıklara ayrışır. Kırılma açısı kırmızı renk için en büyük, mor renk için en küçüktür. Gökkuşağının oluşumu da ışığın prizmadan geçerken renklere ayrışmasına çok benzeyen bir süreçtir.
3. Gökyüzü ve deniz suyu, ışığın hangi özelliğinden dolayı mavi görünür?
Gökyüzünün ve deniz suyunun mavi görünmesinin tek sebebi kırılma hadisesidir. Güneş ışınları atmosfere girdiğinde atmosferdeki gaz moleküllerine ve toz parçacıklarına çarparak saçılır. Gün ışığı değişik dalga boylu birçok ışından oluşur. En kısa dalga boylu mavi ışınlar atmosferin üst tabakalarındaki küçük parçacılar tarafından hemen saçılırlar. Fakat kırmızı ışık saçılmak için daha büyük parçacıklara çarpmak zorundadır. Gökyüzü açık olduğunda, mavi ışık diğer ışıklara oranla en fazla saçılan ışıktır. Bu yüzden de deniz suyu ve gökyüzü mavi görünür.
4. Güneş panellerinin içi neden siyahtır?
Siyah ve siyaha yakın renkler güneş ışığını daha az yansıma yapmasını sağlayarak daha fazla soğurmasına sebep olur. Güneş enerjisinden yada ısısından maksimum fayda sağlamak istiyorsak, güneş ışığına değen yerleri siyaha yakın renklerde yapmamız gerekir böylece güneş ışığı ve buna bağlı olacak enerjisi yansımış olmayacaktır.
5. Işığın rengini değiştirerek bir cismin rengini değiştirebilir miyiz?
Evet ışığın rengini değiştirerek cismin rengini değiştirebiliriz. Mesela, sarı bir cisme kırmızı ışık tuttuğumuzda sarı cisim üzerine düşen ışıklardan kırmızı ışığı yansıttığından kırmızı renkte görülür. Aynı şekilde beyaz bir gömleğe mavi ışık tutarsak beyaz gömlek üzerine düşen ışıklardan mavi ışığı yansıttığından mavi renkte görülür.
6. Beyaz ışıktan, farklı renkte ışıklar elde edilebilir mi?
Beyaz ışık, bütün renkleri içermektedir. Beyaz renkli bir cisim bütün ışıkları yansıtır. Çünkü beyaz içinde bütün renkler bulunmaktadır. Siyah renkli bir cisim de ışığı soğurmaktadır. Beyaz ışıktan farklı renkte ışıklar elde etmek mümkündür.Beyaz ışığın bir prizmadan geçirilerek kırılması farklı renklerin oluşmasını sağlar. Güneş ışınları beyaz olarak dünyaya gelir. Atmosferde kırılır. Kısa boylu dalgalar mavi rengi oluşturur. Gökyüzü ve denizler mavi görünür. Yağmur damlalarına çarpıp ayrıştığında gökkuşağı oluşur ve beyaz ışığın farklı renklere ayrıldığı görülür. Bütün bunlar beyaz ışıktan farklı renklerde ışıkların elde edilebileceğine daire kanıtlardır.
7. Sınıf Mevsim Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 176 Soru Ve Cevabı
Işığın Soğrulması
Arkadaşlarımızla 3 – 4 kişilik gruplara ayrılalım.
Pet şişelerin içine eşit miktarda suları dolduralım.
Pet şişelerden ikisinin dış yüzünü beyaz kumaş ile, birinin dış yüzünü de siyah kumaş ile kaplayalım.
Şişelerdeki suların sıcaklıklarını termometre ile ölçelim ve ölçüm sonuçlarını sonuç bölümündeki çizelgeye yazalım.
Beyaz kumaş kaplanmış şişelerden birini gölgede, diğer beyaz kumaş kaplanmış şişeyi ve siyah kumaş kaplanmış şişeyi güneşte birkaç saat bekletelim. Şişelerin dışını kaplamak için kullanılacak siyah ve beyaz aynı cins kumaşlar
Yapıştırıcı bekletelim.
Şişelerdeki suların sıcaklıklarını tekrar termometre ile ölçelim ve ölçüm sonuçlarını sonuç bölümündeki çizelgeye yazalım.
SONUÇ
1. Şişeler bekletildiğinde şişelerin içindeki suların sıcaklıkları nasıl değişir?
2. Şişelerin içindeki suyun sıcaklığı şişenin rengine bağlı mıdır?
7. Sınıf Mevsim Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 178 Soru Ve Cevabı
Beyaz Işık Hangi Renklerden Oluşur?
Arkadaşlarımızla 3-4 kişilik gruplara ayrılalım ve deneyi yapacağımız ortamı karanlık hâle getirelim.
El feneri, cam prizma ve kâğıdı görseldeki gibi yerleştirelim. Cam prizma ve kâğıt arasındaki mesafeyi yaklaşık 20 – 25 cm olacak şekilde ayarlayalım.
El fenerini açarak prizmaya doğru tutalım. Prizmadan geçen ışınların beyaz kâğıda düşmesini sağlayalım.
SONUÇ
1. Kâğıt üzerinde nasıl bir görüntü oluşmuştur?
(Mavi, mor, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı)
7. Sınıf Mevsim Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 180 Soru ve Cevabı
Cisimlerin Rengini Değiştirelim
Arkadaşlarımızla 3 – 4 kişilik gruplara ayrılalım.
El fenerlerinin ışık yayan kısımlarına her renkteki jelatinden paket lastiği kullanarak görseldeki gibi bağlayalım. Böylece kırmızı, yeşil, mavi ve sarı renklerde ışık veren ışık kaynakları elde edelim.
Ortamı karanlık hâle getirelim. Işık kaynakları ile varlıkların rengine bakalım. Gözlemlediğimiz renkleri sonuç bölümündeki gibi bir çizelgeye kaydedelim.
1. Cisimleri farklı renklerde gözlemlememizin nedeni nedir?
Işığın Rengi / Varlığın Rengi | Beyaz | Kırmızı | Mavi | Yeşil | Sarı |
---|---|---|---|---|---|
Kırmızı | Kırmızı | Kırmızı | Siyah | Siyah | Kırmızı |
Mavi | Mavi | Siyah | Mavi | Siyah | Siyah |
Yeşil | Yeşil | Siyah | Siyah | Yeşil | Yeşil |
Sarı | Sarı | Kırmızı | Siyah | Yeşil | Sarı |
Aslında gölgeler de bu mantıkla oluşur. Gölgeler; gözümüzün yansımayı göremeyeceği bölgelerdir. Gölgemizin olduğu yere vuracak olan ışık bir cisimle engellenirse, o cismin engellediği bölge ışıktan faydalanamaz. Yani gözümüzün ihtiyaç duyduğu ışığa sahip olamaz. Biz de ışıksız olarak o bölgeden yansıyan daha doğrusu o bölge tarafından soğurulan karanlık kısmı görürüz. Bu yüzden gölgeler renkli değil siyahtır. Gözün içyapısı da renk algılanmasında önemli bir yere sahiptir. Kornea, renklerin algılanması için kullanılan ilk kısımdır. Mercektir ve ışıkların kırılarak gözden içeri girmesini sağlar. Böylece renk algılanmasının ilk aşaması tamamlanmış olur. İkinci aşamada ise koroit kısmı bulunur. İris burada bulunur. İris ise fotoğraf makinelerindeki kelepçe gibi yeterli miktarı algılar ve kendini ona göre ayarlar. Kısacası büyür veya küçülür. En son işlem ise retinada olur. Konik ve çubuk olmak üzere 2 farklı göz hücresi bulundurur. Konik hücreler temel renkleri ayırt edip işlem yaparlar ancak çubuk hücreler ışığın az olduğu ortamda devreye girerler ve az ışığın olduğu yerlerde temel renkleri algılamamızı sağlar.
7. Sınıf Mevsim Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 182 Soru Ve Cevabı
Güneş enerjisinin teknoloji ve günlük hayattaki yenilikçi uygulamalarını araştıralım. Güneş enerjisinin önemini kaynakların etkili kullanımı bakımından tartışalım.
Güneş enerjisi teknolojileri;
1. Işık Teknolojileri
2. Isıl Güneş teknolojileri
olarak gruplandırılır.
1. IŞIK TEKNOLOJİLERİ
Güneş’in ışığını kullanarak elektrik üretimi amaçlanmıştır. Bunun için çok
farklı teknolojilere sahip güneş pilleri geliştirilmiştir.
a. Güneş pilleri ve başlıca uygulama alanları:
– Haberleşme istasyonları, kırsal radyo, telsiz, telefon sistemleri
– Petrol boru hatlarında katodik koruma
– Metal yapıların paslanmalara karşı korunması
– Gözlem istasyonları, orman gözetleme kuleleri
– Bina ve bahçe aydınlatma
– Yerleşim birimlerinden uzak yerlerde elektrikli aletlerin çalıştırılması
– Deniz fenerleri, sokak aydınlatma, trafik lambaları
– Güneş tarlaları yoluyla büyük çaplı elektrik üretim işletmeleri
– Su pompalarının çalıştırılması
– İlk yardım, alarm ve güvenlik sistemleri
– İlaç ve aşıların soğuk olarak korunması
2. ISIL GÜNEŞ TEKNOJİLERİ
a. Ürün kurutma – seracılık:
– Bu sistemler pasif ısıtma ya da hava hareketleri sağlayarak ısıtma esasına dayanır.
b. Güneş Mimarisi:
– Bina ve yapı tasarımında yapılan değişikliklerle ısıtma, aydınlatma ve soğutma işlemleri gerçekleştirilir.
– Pasif olarak ya da doğal ısı transfer mekanizması ile güneş enerjisi toplanır, depolanır ve dağıtılır.
c. Su Arıtma Sistemleri:
– Bu sistemlerde sığ bir havuz kullanılır.
– Havuzun üzerine eğimli cam yüzey kapatılır.
– Buharlaşan su kapaklar üzerinde yoğunlaştırılarak toplanır.
d. Güneş Bacaları:
– Bu yöntemde, güneşin ısı etkisiyle oluşan hava hareketinden yararlanılarak elektrik üretilir.
– Güneş ışığı alan saydam malzemeyle kaplı yapının içindeki toprak ve hava daha çok ısınır.
– Isınan hava yükselir.
– Hava akışı çok yüksek bir bacaya yönlendirilir. Baca içinde 15m/s hızda hava akışı olur.
– Baca girişine yerleştirilen rüzgar türbini hava hareketini elektrik enerjisine çevirir.
7. Sınıf Mevsim Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 183 Soru Ve Cevabı
1. Aşağıdaki tabloda bazı cisimlerin beyaz ışık altındaki renkleri verilmiştir. Buna göre bu cisimlerin kırmızı, yeşil ve mavi ışık altındaki renklerini tabloya yazınız.
Beyaz ışıkta rengi | Kırmızı ışıkta rengi | Yeşil ışıkta rengi | Mavi ışıkta rengi |
---|---|---|---|
Kırmızı | Kırmızı | Siyah | Siyah |
Beyaz | Kırmızı | Yeşil | Mavi |
Mavi | Siyah | Siyah | Mavi |
Yeşil | Siyah | Yeşil | Siyah |
Sarı | Kırmızı | Yeşil | Siyah |
2. Aşağıdaki ifadelerin doğru cevabının bulunduğu yolda derlenirse kaçıncı çıkışa ulaşılır?
Kırmızı, Beyaz, 3. Çıkış
7. Sınıf Mevsim Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 184 Soru Ve Cevabı
1. Aşağıdakilerden hangisi güneş ışığının soğrulması ile olur?
A.
2. Işık renkleri ile ilgili,
I. Kırmızı, yeşil ve mavi ana renklerdir.
II. Sarı ışık, kırmızı ve yeşil ışığın birleşmesi ile oluşur.
III. Kırmızı, yeşil ve mavi ışıkların birleşmesi ile beyaz ışık oluşur.
verilenlerinden hangileri doğrudur?
Cevap: D.
3. Ayşe, mavi ışık altında masa örtüsünü mavi, tabağı siyah renkte görüyor. Buna göre masa örtüsü ve tabağın beyaz ışık altındaki renkleri aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Cevap: C
4. Yukarıdaki grafiği yeşil ışık altında inceleyen bir öğrenci grafiği aşağıdakilerden hangisindeki gibi görür?
Cevap: C
5. Yukarıdaki 1, 2, 3, 4 numaralı yerlere renkli ışıklar düşürüldüğünde renkli ışıkları çakıştığı yerlerde oluşan renkler şekilde görülmektedir.
Buna göre 1,2, 3, 4 numaralı ışık renkleri aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: D