Sayfa 20
1. ETKİNLİK
Metinde geçen ve anlamını bilmediğimiz sözcükleri belirleyelim.
2. ETKİNLİK
Metindeki bilgilerden yararlanalım.
“Eyvah! Ormanda Kayboldum!” adlı metinde söz edilen tehlikeleri, bu durumlarda yapılması ve yapılmaması gereken davranışları aşağıdaki çizelgeye yazalım.
3. ETKİNLİK
Şimdi metni daha iyi anlamak için bir çalışma yapalım. Metindeki en önemli bilgiler nelerdi? İlginç bulduğunuz ya da yeni öğrendiğiniz bilgiler neler?
Önemli Bilgiler Ormanda karşılaştığımız tehlikeler ve bu tehlikeler karşısında neler yapıp neler yapmamamız gereken bilgiler bence çok önemli.
İlginç Buldum / Yeni Öğrendim Ormanda yabani hayvanlara karşı alınabilecek önlemler bana ilginç geldi.
4. ETKİNLİK
Sayfa 21
Okuduğumuzu anladık mı? Evet
Okuduğumuz metinden yararlanarak aşağıdaki soruları yanıtlayalım.
Yazar, ‘‘Biliyor musunuz, bu iletişim araçlarını düşününce artık kaybolmak bile zor” sözleriyle ne demek istiyor olabilir? Açıklayınız.
İletişim araçları sayesinde iletişim çok kolay bir hale gelmiştir. Her yerde iletişim olanakları çok iyi olduğu için kaybolsak bile hemen yakınlarımıza ulaşabiliriz.
Siz ya da bir tanıdığınız daha önce metindeki gibi bir kaybolma tehlikesi yaşadınız mı? Neler yaşadınız? Bundan sonra böyle bir tehlikeyle karşılaşırsanız ne yaparsınız?
Böyle bir tehlike yaşamadım ama eğer yaşarsam hiç bir yabancıya güvenmem hemen bir polis ya da zabıta bulmaya çalışırım.
Çevremizi, doğayı merak etmek; araştırma yapmak birçoğumuzu heyecanlandırır. Fakat tehlikeli sonuçları olabilir. Sizce araştırma ya da gezinti gibi girişimlerimiz için sorumluluklarımız nelerdir?
Öncelikle doğayı araştırırken doğaya zarar vermemeliyiz. Örneğin; doğaya çöp atmamalıyız, ağaçları kesmemeliyiz ya da yangın tehlikesi oluşturabilecek hal ve hareketlerden kaçınmalıyız.
5. ETKİNLİK
Sayfa 22
Yazarın metni oluşturma amacını belirleyelim.
Metnin oluşturulma amacını düşünelim. Yazar bu metni aşağıdaki amaçlardan hangisine yönelik olarak hazırlamış olabilir? Doğru açıklamanın karşısına tik işaretini koyalım.
6. ETKİNLİK
Anahtar sözcükleri kullanarak bir konuşma hazırlayalım.
Şimdi aşağıdaki anahtar sözcüklerden yola çıkarak bir konuşma hazırlayacağız.
- Önce anahtar sözcükler arasında bağlantı kuralım (soğuk, hayvanlar, kutu, su).
- Ardından o anahtar sözcüklerin de içinde geçtiği düşüncemizi karşısına yazalım.
- Hepsini yazdığımızda düşüncelerimizin birbiriyle bağlantılı olup olmadığını gözden geçirelim.
- Sonunda ise bu düşünceleri birleştirerek sınıf arkadaşlarımıza kısa bir konuşma yapalım.
Soğuk
Düşünce: İnsanlar ve hayvanlar için oldukça zor hayat şartları meydana getirmektedir.
Hayvanlar
Düşünce: Sokakta yaşayan hayvanlar biz insanların yardımına ve sevgisine muhtaç olan canlılardır.
Kutu
Düşünce: Soğuk havalarda bir çok hayvan açlıktan ölmektedir. Özellikle kışın her insan kapısının önüne bir kutu yemek koyabilir.
Su
Düşünce: İnsanlar yaz mevsiminde hayvanlar için yemek ile mutlaka su da koymalıdır.
7. ETKİNLİK
Sayfa 23
Teknolojinin getirdikleri.
a) Teknolojiyle birlikte, kendimizi ifade etme yollarımız çeşitlendi. Bunlardan biri de “gülen yüzler Sizce insanlar, yazılı mesajlarda neden bu yüzlere ihtiyaç duydular? Açıklayabilir misiniz?
Mesajda yüz yüze bir iletişim yoktur ve insanlar gülmek için ya da mutlu olduklarını göstermek için gülen yüz ifade simgesini kullanıyor olabilirler.
İnsanlar yazdıklarına bazı yüzler ifadeler ekliyorlar, çünkü;
O an mesajda bir konu hakkında yazarken karşıdaki kişiye konu hakkındaki psikolojik durumunu o yüz ifadesi ile gösteriyor.
b) Şimdi aşağıdaki simgelerin hangi duyguyu ya da düşünceyi gösterdiğini konuşma balonlarına yazalım.
Doğa bizlerin evidir. Doğa olmadan biz de olmayız. Aldığımız nefes yaşadığımız evler yediğimiz besinler hepsi doğa ananın bizlere nimetleridir. Hayvan dostlarımız da doğa ananın çocuklarıdır. Doğa olmadan bizlerin ve geleceğin olması söz konusu olamaz.